dijous, 12 de juny del 2014

Sessió 5: Accions de preparació per la performance grupal



Nosaltres som la Tania Calzada, la Gemma de la Calzada, la Melany Còrdova, l'Alba Mas, la Verònica Pelaez, i la Joana Salazar. Estudiants de 2n de MEP i MEI de la UdG del mòdul d'Educació estètica i vida quotidiana.

La cinquena i última sessió del mòdul “d’Educació estètica i vida quotidiana” la vam realitzar al gimnàs i la vam iniciar amb una sèrie de jocs en rotllana per tal de relaxar-nos, trencar el gel i crear un bon ambient.



Jocs de presentació:


  • Activitat 1: Zas-Boing-Pium


La primera activitat que vàrem realitzar consistia en col·locar-nos tots en rotllana i enviar-nos una sèrie d’accions/moviments entre nosaltres. Primer vam començar amb el moviment del “zas”, que consistia en passar-nos el torn fent una picada de mans cap a la persona que teníem al costat. Després vam afegir el “boing” que consistia en treure el pit cap a la persona que t'enviava el "zas" dient "boing", d'aquesta manera li tornaves a passar el torn (fent com si rebotes el zas que t’han enviat). Finalment, vam afegir el "pium" que dient la paraula i senyalant a alguna persona de la rotllana, el torn feia un salt i li enviaves a la persona que senyalaves.


  • Activitat 2: Massatge

Per realitzar la segona activitat, ens vàrem posar en rotllana i vam començar a fer un massatge a la persona que tenim a la nostra dreta. Primer fem un massatge a l’esquena, després a les espatlles i finalment  al cap. Al cap d’una estona fem el mateix a la persona que tenim a la nostra esquerra. Després de fer els massatges estem tots més relaxats i amb més ganes de seguir la sessió.


  • Activitat 3: Flor amb les mans

Vam continuar en rotllana però aquest cop ens vam ajuntar molt més i vàrem estendre les mans cap al centre de la rotllana amb els palmells cap amunt, de forma que totes les mans estiguessin el més a prop possible des altres companys. Comença una persona a tancar tots els dits, un per un, començant pel polze de la mà esquerra i acabant pel polze de la mà dreta. Immediatament quan aquest acaba, el company que té a la dreta fa el mateix procediment. I així successivament, fins que tots els membres tinguin les mans tancades. Una vegada feta la volta completa, la persona que havia començat, ara comença a obrir els dits un per un, d’igual forma que els ha tancat, i fem el mateix un per un fins a finalitzar la volta.


  • Activitat 4: La caiguda

Mantenint la rotllana ens vam col·locar estirats a terra de manera que tots els cap quedessin a l’interior del cercle. Seguidament, vàrem estirar les mans i les cames cap amunt i alhora vam cridar, donant la sensació de caure des de molta altura.



  • Reunió en petits grups per a la performance

Després dels jocs de presentació ens vam reunir en petits grups per acabar de resoldre dubtes sobre la performance, el tutor ens va poder orientar i donar diferents consells a l’hora de la realització.


                         
                     
Abans d’acabar la sessió tots els grups ens vam reunir per a completar la graella de les emocions, és a dir, fer el dibuix de com ens vàrem sentir durant la sessió. En aquest cas tocava fer dos dibuixos per persona sobre: les sensacions o sentiments dels jocs de presentació i de la reunió final sobre la performance.
Finalment vam posar en comú els murals de tots els grups per veure l’evolució de cada persona i comparar les diferents sensacions dels altres i d’un mateix dia, etc. 





Aprenentatges i reflexions de la sessió



A l’activitat 1 es treballa la rapidesa, els reflexes la transmissió de missatges a través del cos i la veu, és interessant veure com una activitat tan aparentment senzilla pot resultar tan complicada per a algunes persones a l’hora de realitzar-la.

Amb l'activitat número 2 aprenem a relaxar-nos a través del massatge. El massatge dóna l'oportunitat d'apropar-nos a l'altre, hi haurà persones que estaran més rígides i tancades, altres tindran una actitud més oberta i les seves postures seran més relaxades. És una manera que es manifestin els caràcters, la manera de ser, la confiança en l'altre, el donar i rebre, poden aparèixer sentiments. És interessant en una societat on l'estrès i la relació distant és l'habitual   
L'activitat 3 ens ajuda en la coordinació en equip. El resultat de l'activitat ens fa conscients que si treballem en grup podem aconseguir resultats que sols no podríem fer. S'estableix un lligam de grup.
Finalment a l'activitat 4 el que es vol gaudir junts amb experiències lúdiques, treballar en grup pot ser divertit, atrevir-nos a fer coses que habitualment no faríem, es treballa la desinhibició en grup.  
 


Com ens hem sentit?

Tania Calzada:
En iniciar la sessió les dinàmiques de grup m’han ajudat a relaxar-me i destensar-me després d’un dia molt intens. Crec que és molt positiu començar les classes d’aquesta manera per ajudar a millorar la cohesió de grup, la coneixença d’un mateix i de la resta de companys i fa que tothom participi de la mateixa manera. Aquest tipus de dinàmiques són ideals per dur-les a terme amb els nens i l nenes sobretot els primers dies per tal que es coneguin millor entre ells i amb la persona que dinamitza l’activitat. La primera activitat m’ha semblat molt divertida, amb la del massatge m’he sentit molt còmode i sobretot relaxada, la tercera activitat de la flor amb les mans m’ha proporcionat tranquil·litat i l'ultima m’ha servit per desfogar-me.

La part d’organitzar-nos pels grups de treball i preparar la performance ens ha ajudat molt a tots els grups. Tant per acabar de parlar entre nosaltres del que teníem pensat fer, com per comentar les idees que teníem a en David i que ens orientes sobre com enfocar-ho millor. Al final vam tenir molt clar el que volíem fer, quan ho faríem i que necessitàvem per portar-ho a terme.

Per finalitzar la sessió, tots els grups vam acabar de completar la graella de les emocions fent els dos dibuixos que tocaven d’aquell dia. I un cop totes completades vam poder veure l’evolució de cada persona al llarg de les sessions, i comparar els dibuixos de les diferents persones d’un mateix dia. Vam poder comprovar la diferència d’emocions que pot provocar una mateixa activitat en persones diferents, i reflexionar sobre la nostra pròpia evolució. D’aquesta manera vam poder entendre la utilitat de la graella de les emocions, i la importància de fer els dibuixos a cada sessió.

Gemma de la Calzada:
Personalment, tant amb les activitats que hem realitzat durant l’assignatura com en aquesta última sessió, m’he sentit força còmoda, les he trobat interessants, dinàmiques i divertides.  Crec que és molt positiu que al començar una sessió es treballi la relaxació i la inhibició, ja que, això permet que els alumnes i en aquest cas nosaltres, puguem obrir una mica més la ment, relaxar-nos i per tan no estar tant tensos i ser menys vergonyosos.
En aquesta sessió totes les activitats que hem realitzat han estat en grup i ens han servit per treballar la concentració, la relaxació i la inhibició.
Dedicar una part de la sessió per parlar sobre la perfomance, ha estat molt positiu pel meu grup, ja que, anàvem bastant perdudes, teníem moltes idees, però no sabíem exactament que fer i què és el que volíem expressar. Finalment, després de discutir-ho i parlar-ho molt, vam arribar a la conclusió de què és el volíem fer i que necessitaríem per poder-ho realitzar. Puc dir el dia d’avui, que la performance ja l’hem realitzat i que n’estic i crec que les meves companyes també, molt orgulloses.
Per últim, vam dibuixar les sensacions que ens havien provocat les activitats realitzades i vam observar el progrés que havíem tingut durant l’assignatura, tant els nostres, com el dels companys. Crec que realitzar aquesta graella durant totes les sessions ha estat molt positiu, perquè ens ha permès veure com durant les sessions hem anat evolucionant o no i fer una relaxació individual del per què.

Melany Córdoba
La forma de començar la sessió d'avui m'ha agradat molt, ja que m'he sentit molt còmode interaccionant amb el grup. A més la primera activitat m’ha servit per despertar-me i activar-me i d’aquesta manera, com aquell qui diu, posar els peus a terra. Amb la segona i la tercera activitat, a part de sentir-me relaxada, també ajuda a fer més cohesió de grup, ja que entres en contacte amb els companys. Això ens ajuda a guanyar confiança com a grup. Finalment amb l’última activitat m’he sentit molt a gust i m’ha servit molt per desfogar-me i després de realitzar-la he tingut una sensació de motivació i ganes de treballar.

Aquestes activitats prèvies les trobo molt interessants per fer-les servir amb els alumnes, ja que els estàs preparant per la sessió que portarem a terme i amb aquestes tècniques aconsegueixes que es despertin i que es motivin per realitzar una posterior tasca més profunda amb èxit.

Finalment, el fet de veure les graelles de les emocions, que portem fent cada setmana, per fi completades, i poder observar tot el recorregut, per a mi ha sigut molt satisfactori, ja que es nota una considerable pèrdua de la vergonya i això esdevé gràcies a agafar confiança al grup.
 
Alba Mas
He utilitzat més d’una vegada estratègies com els massatges en els diferents moments en que interactuo amb nens i nenes, com al cau, al casal d’estiu, etc. I com hem pogut comprovar en la sessió d’avui són unes eines molt efectives per tal de que el grup es relaxi i es concentri per tal que s’impliquin en el treball o activitats que es realitzaran posteriorment. Ajuda molt a trencar amb l’estat físic i mental que porten els alumnes de casa o de la classe anterior, de manera que entrin i s’integrin en l’exercici que ho precedirà. Alhora, aquests exercicis fomenten la cohesió de grup i la coneixença d’un mateix i de la resta de companys. Ajuda a trencar barreres i permetre que tot el grup classe s’involucri en la mateixa mesura.
A banda d’aquests exercicis que ens han servit com a recursos i per treballar la nostra concentració a l’activitat següent, ens hem dividit per grups de treball per plantejar la performance. Espais de diàleg com aquests són moments molt productius i efectius, ja que permets que el grup posi en comú totes les idees, pregunti dubtes al professor i arribin a una idea final. Per tal de no enrevessar-nos molt amb el tema de la perfomance hem vist, que semblava lògic, que ens havíem de centrar en allò que volíem transmetre. Ha estat d’aquesta manera com hem observat quina era el tipus de performance que volíem fer, i hem començat a encarrilar-la.
Finalment hem completat els diferents espais de la graella d’emocions de cada activitat. Hem fet una visualització general d’aquesta i hem pogut observar l’evolució de cadascú segons l’activitat i alhora hem pogut conèixer l’utilitat que aporta la realització d’aquest exercici.

Verònica Peláez
Les activitats de coneixença o pressa de contacte sempre són idònies per començar o tancar una sessió si el grup encara no es coneix gaire. Aquestes aplicades a l’última sessió del mòdul, tot i que eren de coneixença, m'han semblat adients per a l’expressió i la comunicació de manera lúdica després d'aquest trimestre treballant plegats i plegades, ja que treballant a l’aula no acabes de relacionar-te amb tothom i encara menys tots a la vegada. Davant de propostes d'aquest tipus sento molta intriga i em deixo sorprendre, crec que és important tenir la mentalitat oberta per aquest tipus de propostes, donar el millor de tu quant a la participació per gaudir-ho i també fer gaudir als altres, a més són bons recursos que cal recordar i que es poden aplicar a tots els àmbits, infantil i adults, per millorar la relació.

En les activitats de contacte i expressió m'he sentit molt còmode i animada i en les de relaxació. A més de relaxar-me amb facilitat, fa que em concentri en com em sento i també gaudeixo d'aquells moments com una oportunitat de desconnexió de l'exterior i connexió amb el meu interior.  Pel que fa a la cloenda amb el mural dels sentiments, penso que ha sigut bonic veure l’evolució de forma artística i personal, global i a la vegada personalitzat. Ens ha fet reflexionar sobre el transcurs de les sessions i les activitats que en elles ens hem expressat i hem viscut diverses emocions. 




Joana Salazar
Unes hores abans de les sessions d'aquest mòdul sempre m'he preguntat el mateix: què farem? Què ens tindrà preparat el professor per a la sessió avui? Què aprendre de nou?

Aquest mòdul no és gaire semblant a els altres que he cursat a la universitat  i és per això que en cada una de les sessions m'he sentit molt encuriosida.
Personalment, en aquesta última m’he sentit molt còmode i a gust en totes les activitats de la sessió, amb el grup en general  i també a l'hora de organitzar-nos en equip per fer el treball del portafolis.

He de reconèixer també certa sensació d’estranyesa, de curiositat i sorpresa, durant la realització d’alguna pràctica. Durant la sessió he pogut experimentar diverses i interessant  sensacions, emocions i alhora veure que el cos junt amb el moviment és una gran eina de comunicació.

Em va sorprendre la senzilla aparent d'alguna de les activitats, que a la pràctica, semblen simples però resulten difícil d’executar per algunes persones.
Penso que totes les activitats realitzades són adequades, entretingudes, creatives i que es poden utilitzar en diferents àmbits educatius enfocats al món artístic i de l’expressió. Personalment he pogut posar en pràctica algunes de les activitat al casal fent de monitora i han tingut molt bon resultat.

Va ser molt útil reunir-nos en grups a la última sessió per tal  d’aclarir els dubtes amb el professor sobre la performance, en un principi em vaig sentir perduda, ja que portava unes quantes sessions amb la mateixa sensació, però al final vam saber com lligar la nostra Deriva amb la Performance final.

Finalment crec que va ser interessant poder comparar i veure l'evolució dels dibuixos de sensacions i d’emocions de les diverses sessions. D’aquesta manera vam poder reflexionar i entendre la utilitat de la graella. Va ser una experienca molt enriquidora.
 


Aplicacions positives en entorns educatiu:

Beneficis a nivell afectiu i emocional i recursos sobre l’aplicació dels massatges infantil a l’escola:
Programació d’activitats utilitzant els massatges com a estratègia didàctica:



Ampliació de continguts relacionats:

BENEFICIS DEL MASSATGE INFANTIL
Està demostrat que el massatge, aplicat de manera regular, proporciona beneficis a molts nivells:
    Sistema immunològic: La seguretat emocional que sent el nadó tocat amorosament i de manera continuada, crea en ell un estat de tranquil.litat i relaxament.
    Sistema muscular: El massatge te un efecte relaxant i tonificant de la musculatura.
      Plaer sensorial: El massatge és una eina molt bona que ens permet prendre consciència de manera plaent de les dimensions i l’espai del nostre cos respecte a l’espai extern i conèixer els nostres límits respecte a l’altre. Si aquesta coneixença és porta a terme de manera plaent, implica una acceptació bona d’un mateix, factor importantíssim d’autoestima, i per tant d’equilibri emocional.
  Equilibri tensió-relaxació: Tensió perquè l’estímul tàctil, auditiu, visual, emocional que composen el massatge, posen al nadó en estat d’alerta i l’obren cap als processos de memorització i aprenentatge. Relaxació perquè redueix la tensió excessiva i ajuda al nen a autoregular i processar la gran quantitat de noves experiències viscudes.
   Funció alliberadora: El massatge en els nens allibera les tensions físiques produïdes per la tensió excessiva, així com les tensions emocionals.
      Vincle afectiu: Es una eina potent per a crear i nodrir els lligams entre pares i nadó, tant importants per a una sana i oberta comunicació entre ells, disminuint així els risc d’abandonament físic, psíquic o emocional del nen i el risc de maltractament.
Jocs cooperatius
 Els beneficis d’aquest tipus de joc són clars tant a nivell individual com de grup. Fent-los de manera continuada podem aconseguir que cada infant descobreixi en ell mateix i en els companys noves habilitats, pot escurçar les diferències entre infants i també pot ensenyar a acceptar les diferències.

A nivell de grup, la cohesió serà millor si s’acostumen a treballar junts, l’empatia millorarà i les seves relacions seran més fluïdes.

A més, a nivell de joc sempre és divertit aprendre jocs nous que poden posar en pràctica a casa, al pati o al parc amb els amics.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada